Den här brasilianska affärsmannen hade en ambition om att bli världens rikaste man. Han hade målet inställt när han redan var topp tio rikast i världen. Eike Batista valde också att satsa allt på att bli rikast i världen och bombade flera miljarder dollar i ett högrisk-projekt som skulle kunna få honom att spränga 100 miljarderdollars-gränsen. Nu blev det inte så. Eike Batista gamblade bort mer pengar än vad kanske någon annan gjort någonsin.

Det var tidigt år 2012 som Eike Batista landade på plats åtta på Forbes lista över världens rikaste personer. Men på bara ett år förlorade han 35 miljarder amerikanska dollar efter en stor gambling gick rejält fel. Han förlorade inte bara allt, utan mycket mer därtill. Så från att ha varit bland de rikaste så hade han nu miljarder dollar i skulder! Efter av massor av omförhandlingar och deals lyckades han komma tillbaka och har nu enligt flera källor omkring 100 miljoner dollar. Det är extremt mycket pengar, men en rejäl bit från där han en gång var.

Det var gas och olja som sjönk i värde och det var där som Eike Batista hade alla sina pengar plus lånade pengar investerat. Det var ren gambling. Han trodde på att priserna skulle öka och att han skulle kunna bli rikast i världen på att betta på just detta. Men det gick verkligen åt helt fel håll. Han var överbelånad i sin position och det var därför han kunde förlora mer än vad han egentligen hade medel för.

Batista gamblade förr mycket på internet

Eike Batista tyckte att det var roligt att spela poker förr i tiden. Han spelade på de allra högsta borden också vilket var mer än välkommet för de stora spelhajarna där. Spelare som Phil Ivey, Tom Dwan, Phil Galfond och andra kunde vinna stora belopp när Batista ville gambla med de bästa pokerspelarna i världen. Det var dock, i alla fall på den tiden, småsummor för affärsmannen.

Eike Batistas legala problem och pengaproblem

För sex år sedan, 2012, var han enligt tidskriften Forbes den sjunde rikaste mannen i världen. Nu avtjänar mångmiljardären och entreprenören Eike Batista ett 30 år långt straff, anklagad för pengatvätt. Han är också anklagad för att ha betalat miljontals dollar i mutor till Rio de Janeiros dåvarande guvernör, Sérgio Cabral, allt för att säkra lukrativa kontrakt med stadens delstatsregering. Batista, som greps i januari 2017, efter att själv ha överlämnat sig till polisen, nekar bestämt till alla anklagelser. Han menar att hans enda syfte var att han ville hjälpa de brasilianska myndigheterna att bekämpa den stora korruptionen i landet.

Grävde guld i Amazonas

Den före detta finansmannen inom olje- och gruvindustrin tjänade större delen av sin förmögenhet under råvaruboomen, men många ser honom som en symbol för den brasilianska kapitalismen. Andra minns hur han 2009 hjälpte Rio de Janeiro att vinna kampen om de Olympiska spelen 2016. Eike Batista, född i Brasilien 1956 som ett av sju syskon, inledde sin karriär med att gräva guld i Amazonas när han var i tjugoårsåldern. I ett Sydamerika där rika familjer brukar hålla en lägre profil blev han när förmögenheten växte en ovanlig miljardär – skrytsam och uppseendeväckande. ”Jag är rik”, sa han, ”men jag har byggt min förmögenhet själv. Jag har inte stulit pengarna.”

Husarrest i stället för fängelse

Efter att under 1980-talet ha tjänat miljontals dollar i gruvbranschen utökade Batista verksamheten till att investera i ett antal industrier som till exempel energi, petroleum och naturgas, varvsindustri och fastigheter. År 2008 hamnade han på Forbes årliga lista över miljardärer och 2010 hade han klättrat till att bli en av världens tio rikaste. År 2012 hade Batistas personliga förmögenhet vuxit till 34,5 miljarder dollar, men sjunkande bensinpriser och den försämrade brasilianska ekonomin ledde till att Batista 2013 hade förlorat alla pengar. Han har nu fått lämna Bangufängelset, men fortsätter att sitta i husarrest tills utredningen är klar. Batistas pass har beslagtagits och han är förhindrad att lämna landet.

Han var en gång Brasiliens rikaste och närapå världens rikaste man. Men efter att ha ertappats med att betala mutor på omkring 17 miljoner dollar till statsmän i Brasilien dömdes han till 30 år i fängelse. Du kan läsa mer i detalj om hur det går för Batista hos Bloomberg.