David Choe är en konstnär som också råkar vara miljardär (i kronor). Han har uppskattningsvis över två miljarder kronor, eller 200 miljoner dollar. Hur kan en konstnär tjäna så mycket pengar? Det är ju bara Munk och Picasso och konstnärer i den divisionen vars tavlor går för hundratals miljoner. Davide Choe? Hur kan han ens börjas att mätas med sådana som Dali och Da Vinci?

Det kan han så klart inte. Men det hindrar honom inte för att tekniskt sett vara en utav de som sålt sin konst för mest pengar genom alla tider. David Choe var nämligen konstnären som Sean Parker kontrakterade för att dekorera väggarna på Facebooks nya kontor i deras tidiga skeden. Sean Parker som är känd för att bland annat ha dragit igång Napster med Shaun Fanning blev ju också Facebooks första VD. Det var han som hjälpte Mark Zuckerberg att omvandla Facebook till ett riktigt företag och inte bara en hemsida. Och som han gjorde det.

Sean Parker hade sett David Choes konst på internet och tog kontakt med honom. Han ville att Choe skulle måla väggarna på Facebooks nya kontor. Dealen som Choe fick var antingen 60 000 USD eller aktier i Facebook värda samma summa. David Choe som såg och ser sig själv som en gambler valde att strunta i pengarna, trots att han inte hade några pengar och verkligen behövde dem. Men han ville gambla och tog istället aktierna. Det var en riktigt bra gambling. Idag så är samma aktier som han fick värda flera hundra miljoner dollar.

David Choe har gjort flera intervjuer där han beskriver andra bets han gjort genom åren. Han har spelat väldigt mycket på casino och gjort vansinniga bets. Hans allra främsta lyckokast är så klart den här Facebook-dealen. Om David Choe kommer att fortsätta gambla så kan vad som helst hända. Men hittills ser det ut som Choe lever sitt konstnärsliv ungefär likadant som han gjorde innan han blev miljardär.