Den här brasilianska affärsmannen hade en ambition om att bli världens rikaste man. Han hade målet inställt när han redan var topp tio rikast i världen. Eike Batista valde också att satsa allt på att bli rikast i världen och bombade flera miljarder dollar i ett högrisk-projekt som skulle kunna få honom att spränga 100 miljarderdollars-gränsen. Nu blev det inte så. Eike Batista gamblade bort mer pengar än vad kanske någon annan gjort någonsin.

Det var tidigt år 2012 som Eike Batista landade på plats åtta på Forbes lista över världens rikaste personer. Men på bara ett år förlorade han 35 miljarder amerikanska dollar efter en stor gambling gick rejält fel. Han förlorade inte bara allt, utan mycket mer därtill. Så från att ha varit bland de rikaste så hade han nu miljarder dollar i skulder! Efter av massor av omförhandlingar och deals lyckades han komma tillbaka och har nu enligt flera källor omkring 100 miljoner dollar. Det är extremt mycket pengar, men en rejäl bit från där han en gång var.

Det var gas och olja som sjönk i värde och det var där som Eike Batista hade alla sina pengar plus lånade pengar investerat. Det var ren gambling. Han trodde på att priserna skulle öka och att han skulle kunna bli rikast i världen på att betta på just detta. Men det gick verkligen åt helt fel håll. Han var överbelånad i sin position och det var därför han kunde förlora mer än vad han egentligen hade medel för.

Batista gamblade förr mycket på internet

Eike Batista tyckte att det var roligt att spela poker förr i tiden. Han spelade på de allra högsta borden också vilket var mer än välkommet för de stora spelhajarna där. Spelare som Phil Ivey, Tom Dwan, Phil Galfond och andra kunde vinna stora belopp när Batista ville gambla med de bästa pokerspelarna i världen. Det var dock, i alla fall på den tiden, småsummor för affärsmannen.

UPPDATERING 18 september 2018

Han var en gång Brasiliens rikaste och närapå världens rikaste man. Men efter att ha ertappats med att betala mutor på omkring 17 miljoner dollar till statsmän i Brasilien dömdes han till 30 år i fängelse. Du kan läsa mer i detalj om hur det går för Batista hos Bloomberg.